Filmer

Film; Catherine Keener får det til å se enkelt ut

Margy Rochlin profil av Catherine Keener, veteran skuespillerinne som siste filmer er Being John Malkovich og den kommende Simpatico; bilde (M)

Film; Komponerer et amerikansk epos

Phillip Lopate-artikkel om Frederick Wiseman, som har laget 30 dokumentarfilmer om forskjellige aspekter av det amerikanske livet, den siste er Belfast, Maine; bilde (M)

Film; For Monty Python-fans, en helt digital fest

Kevin Filipski-artikkel om Monty Python-filmene, TV-sketsene og programmene som nå er tilgjengelige på digitale videoplater, mange pakket med ekstramateriale; bilde (M)

Film; The New Noir: I dagslys, men fortsatt dødelig

David Everitt-artikkel om filmer av nyere årgang som er i film noir-tradisjon på 1940- og 50-tallet; disse neo noir-filmene er gjenstand for serier på Filmforum; bilde (M)

Film; Når fotball ikke står i veien for Nirvana

Leslie Camhi-artikkel om The Cup, første film regissert av Khyentse Norbu, som både er en høytibetansk buddhistisk lama og Bhutans første spillefilmskaper; filmen handler om unge munkers entusiasme for fotball-VM; bilde (M)

'American Beauty' vinner 3 Golden Globe Awards

American Beauty vinner for beste drama ved den 57. årlige Golden Globe Awards; Filmens regissør, Sam Mendes, og dens manusforfatter, Alan Ball, vinner også priser; dataanimerte Toy Story 2 vinner for beste komedie eller musikal; Jim Carrey vinner for beste skuespiller i komedie, Man on the Moon, og Denzel Washington er kåret til beste skuespiller i drama, The Hurricane; Hilary Swank vinner beste skuespillerinne i drama, Boys Don't Cry, og Janet McTeer vinner beste skuespillerinne i komedie, Tumbleweeds; i TV-priser er HBO stor vinner; The Sopranos vinner for beste dramatiske serie, og prisene går til de to hovedstjernene, James Gandolfini og Edie Falco, og til Nancy Marchand i birolle; HBOs Sex and the City vinner for beste komedieserie og for beste skuespillerinne, Sarah Jessica Parker; HBOs RKO 281 vinner som beste TV-film eller miniserie; Barbra Streisand mottar Cecil B De Mille-prisen for livstidsprestasjoner; bilde (M)

KUNST I UTLANDET; Holder Canadas offentlige TV-nettverk rent kanadisk

Canadas kringkastingsregulatorer ber Canadian Broadcasting Corp om å fase ut utenlandske storfilmer som Schindler's List innen 2003, en del av Canadas forsøk på å forsvare kanadisk kultur fra USAs inngrep; CBC-president, Robert Rabinovitch, inntar trassig holdning og sier at han vil motstå forsøk på å 'forvandle CBC til PBS i nord, med ingenting annet enn elitær programmering'; bilde (M)

Brisk Market at Sundance, but No Frenzy

Rapport om Sundance Film Festival, midt på 10-dagers løp, Park City, Utah; blant tilsynelatende forskjeller mellom årets festival og tidligere har vært invasjon av dot-coms-selskaper som AtomFilms.com og Reelplay.com; resultatet har vært et livligere marked for kortfilmer enn normalt; bilde (M)

Et år for å navigere på tastaturene med Bach

Anmeldelser av noen Bach-innspillinger som er favoritter til kritikere av klassisk musikk av The New York Times (M)

KRITIKERENS VALG/Film; En karnevalshæls undergang, så stygg og så uunngåelig

Elvis Mitchell Critic's Choice anmeldelse av filmen Nightmare Alley fra 1947, utgitt på nytt i nytt trykk; bilde (S)

FILMANMELDELSE; Campingtur til Susann's Valley

Jacqueline Susann blir rik og berømt. Ingen klisje forlatt.

FILM I ANMELDELSE; 'Kroppen'

En butikkeier i Jerusalem begynner å grave en kjeller og oppdager et skjelett som kan være Jesu kropp, noe som ville bety at han var dødelig. Antonio Banderas fremstår som en arkeolog og prest som får i oppdrag av Vatikanet å komme til hjertet av dette mysteriet. All handlingen i denne frenetiske eventyrfilmen foregår et slag for sakte, som om forfatteren og regissøren Jonas McCords reflekser sviktet ham.

FILMANMELDELSE; Et geni trukket fra hverandre av både kjærlighet og sjakk

Marleen Gorris tar seg noen friheter med Vladimir Nabokovs roman fra 1930, og har komponert en delikat fabel om minne, hengivenhet og genialitetens sårbarhet i en grusomt vanlig verden. John Turturro spiller Alexander Luzhin, et eksentrisk vidunderbarn i sjakk plaget av minner fra en ulykkelig barndom. Han og Emily Watson, som spiller Natalia, en ung russisk kvinne hvis kjærlighet til Luzhin sjokkerer hennes sosialt ambisiøse mor, er fantastisk matchet.

FILMANMELDELSE; Krokodillejakten er over, så Dundee tar fatt på L.A.

Titler blir ikke mye mer høykonsept enn 'Crocodile Dundee in Los Angeles', med mindre noen bestemte seg for å kalle denne tredje filmen i serien 'Crocodile Dundee: More of the Same.' Krokodillejegeren Mick Dundee (Paul Hogan) innser at han begynner å bli litt gammel for spillet, så han flytter til Los Angeles. Filmen er en samling av største hits på linje med et 'Beverly Hillbillies'-maraton på TV Land eller Tim Conways 'Dorf on Golf'-videoer, der nostalgi og komedie kjøres gjennom en foodprosessor til de blir en smakløs pasta.

FILMANMELDELSE; Han husker kanskje ikke Harry, men han vil aldri glemme ham

Som en sitcom-versjon av «Strangers on a Train» introduserer Dominik Molls komiske thriller en arketypisk kjernefamilie (fransk i dette tilfellet, men ikke mye forskjellig fra vår egen hjemlige variant) til en verden av psykotiske besettelser og morderiske impulser. Dette er en merkelig og morsom film, smart, kompleks og vanskelig å riste. ?? Dave Kehr

FILMANMELDELSE; I Accents of Thomas Hardy, a Tale of the Gold-Hungry Old West

Den engelske regissøren Michael Winterbottoms andre film (etter 'Jude') inspirert av Thomas Hardy er en amerikanisert tilpasning av 'The Mayor of Casterbridge', satt i gullgruvelandet i California på slutten av 1860-tallet. Denne fabelen om fallet til en konge (ordføreren i en livlig fjellby kalt Kingdom Come) er innhyllet i snø og opplyst av ildlys. Peter Mullan er ordføreren hvis fortid kommer tilbake for å hjemsøke ham, og Nastassja Kinski og Sarah Polley, kona og datteren han solgte år tidligere for gullgruvekravet som gjorde ham rik.